Keresés
 
Orvos válaszol

Személyes elérhetőségéről az Endomedix Diagnosztikai
Központ Budapest
és a
Pannónia Magánorvosi Centrum
oldalakon tájékozódhat

Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus

Ebben a rovatban a belgyógyászat és probiotikumok témakörében várunk kérdéseket. Kérjük, hogy nőgyógyászati témájú kérdéseiket az intimflora.hu/orvos oldalon tegyék fel.


   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1528 kérdés

1. oldal, összesen 75.

Következö oldal »

2014. 04. 17. - 12:07 ()

Tisztelt doktornő!Szeretném öntől megkérdezni hogy mi okozhatja hogy száraz tapadós a szám belülről, ég a torkom,nyelvem szám széle kivülről.Én egy 55 éves nő vagyok akit epehólyaggal operáltak 2 éve.Ezt csak azért írtam mert azóta vannak ezek a tünetek.Köszönettel Edit!

Kedves Edit!
Cukorbetegség,egyes gyógyszerek,pl. savgátlók, a csökkent váladéktermeléssel járó un. Sicca szindroma okozhat többek között szájszárazságot. Azon is el kell ondolkodni, hogy fogyaszt-e kellő mennyiségű folyadékot (2-2,5 liter/nap)?
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 17. - 09:45 ()

Tisztelt Doktornő! 6 hete estem át nissen rosetti re-fundoplikatio cruroplasztikán. Már a műtét másnapján sajnos rosszul lettem hirtelen levert a viz melegség fogott el és 130 körüli pulzusom volt. Akkor az ügyeletes orvos ekg-t csinált és kaptam is nyelv alá 2 puff sprayt. Utána jobban lettem, bár a közérzetem nem volt jó és állandó hasmenéssel is küszködtem,de hazaengedtek. Itthon sem voltam továbbra sem jól, de a sebész orvos szerint sebészileg rendbetalált. Uh-ot csinált és kizárta a szövödmény lehetőségét. Azóta állandó hányingerrel öklendezéssel küszködök, puffadt gyomor, kurtyog morog emésztetlen nyálkás napi 6 széklet, böfögés és görcsös szúró jobb felhasi fájdalmakkal, ami a hátba is kisugárzik és sokszor kitapintható puffadt gondolom béllel. Azóta járom az utam magánúton belgyógyászhoz, de igazából még nem lehet tudni mi okozza. Sokszor annyira rosszul vagyok görcsölök,hogy ügyelet és háziorvoshoz kell mennem, mert megkaptam,hogy nincs lehetőség kórházba befeküdni kivizsgálásra. Akkor kinek van? Nagyon gyenge, erőtlen vagyok az evés fokozza a tüneteket,ha eszem 1 órán belül már át is megy az étel, de anélkül is fennáll a problémám. 4 éve mütöttek meg először rekeszsérvre és refluxra, amit nem kellett volna. Majd ezután kivették az ép epehólyagot is mert a jobb felhasi panaszaim megmaradtak. Igy jártam az utam a mai napig is egyik orvostól a másikig. Nem igazolódott egyik probléma sem,de felvetette a gyanút a oddi s.görcsére, és ibs-re is. Mivel senki érdemben nem foglalkozik teljes mértékben a probléma megoldására csak a találgatás pedig mindezt már magánúton végezvén, teljesen tanácstalan vagyok. 6 hét óta fogytam 6,5kilót is. Eddig volt nagylabor ami érdemben nagy eltérést nem mutatott. Glükóz, tejcukorterhelésem, székletviszgálat kizárta a clostr.toxin AB-t. Jövő héten lesz laktulóz terhelésem,ha addig kibirom. Már pszihésen is nagyon megvisel a dolog hiszen itt vagyok 40 évesen munkaképes fiatal családanya és a problémáim a mai napig fennállnak. A mostani mütét sem szüntette meg a panaszaim, igy nem tudom mit kéne még kivizsgálni? Nagyon szépen kérem a tanácsát. Üdvözlettel: Anyuka

Kedves Anyuka!
A gyomor-bélrendszer működészavarai esetén, amilyen a reflux, IBS. epe működési zavar, Oddi sphincter dyskinesis,gyakran tapasztaljuk, hogy egy sikeresen elvégzett műtét után is rosszabbodhatnak a panaszok. Ennek az az oka, hogy éveken keresztül megszokott egy állapotot, és most másfajta tünetek jelentkeznek, amiket sokkal nehezebb megszokni.
Ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadni, csak tudni kell, hogy ez nem feltétlenül sebészi hiba.
Tovább kellene vizsgálni, aminek valóban része a laktulózterhelés, kellene emellett egy keményítőterhelés. az Oddi sphincter működését HIDA nevű izotópvizsgálattal, vagy MRCP-vel lehetne tisztázni.
A hasmenés miatt ki kellene zárni, hogy nincs-e valamilyen gyulladásos bélbetegsége, ami véletlenszerű összefüggésben van a műtétével. Mindezekben gasztroenterológián a segítségére tudnak lenni. Ezeket a vizsgálatokat ambulánsan végezzüknem kell miattuk kórházba feküdni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 16. - 17:44 ()

Tisztelt Doktornő az a kérdésem lenne,hogy milyen probiotikumot javasol öt heti hányás és hasmenés után cerukál ésklion tableták után köszönöm a válaszát

Kedves Kérdező!
Ha hányása megszűnt, a Cerucalt érdemes elhagyni, mert az is okozhat hasmenést. Tisztázni kellene a panaszok okát. Ha csak egy vírusfeertőzés volt és nincs szervi betegsége, valamelyik kombinált probiotikum (pl.Protexin Balance) használatát ajánlom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 15. - 16:53 ()

Tisztelt Doktornő! Férjemnek már 3. napja erős hasmenése, vízszerű széklete van. Első nap nagyon lázas is volt, 39 fölött, de rendeződött. Már 2. napja láztalan. A háziorvos Normolyt és Enterol 250mg kemény kapszulát javasolt. Mellette diéta. " napja csak folyadékot ivott. de nem sokat kb. 1 litert. Már jobban érzi magát, de nagyon gyenge. Kérdésem. szedhet-e probiotikumot és melyiket, Székletfogókat nem szabad, mert a vírusnak ki kell ürülni. mondta a kezelőorvos. Kb. másfél óránként jár wcére. Mit ajánlana Ön? Gyógyteákat vagy homeopatikus szereket. A folyadékot kortyolgatva issza. Várom válaszát. Köszönettel: Vörösné

Kedves Vörösné!
Erős hasmenés esetén bőven (napi 2-4liter!) kell folyadékot pótolni, nem csak teát és nem csak vizet. Mindenképpen pótolandó a só, melyet a Normolyt mellett nem zsíros levesekkel is be lehet vinni a szervezetbe. Ne éhezzen, fogyasszon párolt zöldségeket, rizst, burgonyát. A "gyógyteák" is ingerelhetik a nyálkahártyát. Az Enterol mellett kombinált probiotikumokat is érdemes használni.
Üdvözlettel:Dr. Wacha Judit

2014. 04. 14. - 23:21 ()

Tisztelt Doktornő! Crohn beteg vagyok.Melyik probiotikum szedését javasolná?Válaszát köszönöm.

Kedves Kérdező!
Crohn betegségben egyértelműen bizonyított előnyt a probiotikumok szedésével nem írtak le. Ez természatesen nem zárja ki azt, hogy valamelyik biztonságos, több törzset tartalmazó készítményt megpróbálja. Érdemes kezelőorvosával konzultálnia.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 14. - 11:13 ()

Kedves doktornő! Colitis Ulcerosa-s, immunszuprimált beteg vagyok. Állandó laza, híg székletem van. 6 napon át szedtem a Bio-Kult nevű probiotikumot, és sajnos nagyon kevés kb napi 1 liter folyadékot ittam. Lehetséges, hogy ez szilárdította meg a székletemet, és az a szűkületek miatt azért tud nagyon nehezen távozni? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
Szervezetünk napi folyadékigénye 2-2,5 liter folyadék.
Törekedjen ennek elfogyasztására, akkor a széklet állaga is normalizálódik. Nem tudom, van-e szükülete a bélben, de ez a panasz nincs a BiokulttaL összefüggésben.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 13. - 09:38 ()

Felfùvòdás megelõzésére jò e?

Kedves Kérdező!
Probiotikumokkal a fuffadás csökkenthető, de csak akkor ér el eredményt, ha a kiváltó faktort is csökkentjük. Pl laktóz, fructóz vagy egyéb ételintolerancia esetén ezek fogyasztása kerülendő. Egyes oldhatatlan rostféleség, édességek túlzott fogyasztása is felfúvódáshoz vezet.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2014. 04. 11. - 11:06 ()

Tisztelt Doktornő! 10 évvel ezelőtt elkezdett felpuffadni a hasam, nyelési nehézségeim voltak, folyamatos gyomorégésem és sok gyomorsavam volt. Ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy rekeszizom sérvem van és GERD-em melyre először Ranitidint majd controloc-ot kaptam. Két év gyógyszeres kezelés után panaszaim megszűntek. 5 évvel ezelőtt az 58 kg-os súlyom, változatlan étrend mellett, 3 hónap alatt 60 kg-ot növekedett, a nyelvem és a nyelőcsövem elkezdett égni, úgy éreztem, hogy begyulladt. A nyelvem szemmel láthatóan megduzzadt. A nyelvduzzadás bizonyos illatokra, fűszerekre rosszabbodott, egyre inkább elviselhetetlenné vált, már a mosószer, öblítő, mosogatószer, fertőtlenítő illatát sem bírom. 110/80-as vérnyomásom 200/90-re emelkedett. Jártam több endokrinológusnál (összes hormon vizsgálat negatív lett), allergológusnál, immunológusnál, belgyógyásznál, pszichiáternél. Sajnos nem tudták megmondani, hogy tüneteimet mi okozza. Állapotom annyit rosszabbodott, hogy már a lakásból sem tudtam kimozdulni, annyira érzékeny lettem az illatokra Az ajkam szemmel láthatóan megduzzad és kireped, valamint a nyelvem is. A hasam felpüffedt, nyomásérzékeny. Fogyni kevesebb kalóriabevitellel sem sikerült. 3 évvel ezelőtt 4 hónap alatt 70 kg-ot fogytam. A vérvétel kimutatta, hogy túlműködik a pajzsmirigyem, TSH: 0,004 uU/ml, FT4: 137,47 pmol/l FT3: >30,80 pmol/l. A fogyás ellenére a hasam ugyanakkora maradt. Vérnyomásom 140-150/90 pulzusom 100. Újabb két hónap múlva a súlyom elkezdett növekedni és minden eddigi tünetem megmaradt. Pajzsmirigy funkcióim kezelés nélkül javultak valamennyit. Nem tudtam orvoshoz menni állapotom miatt, a többszöri vérvételt sikerült otthonomban megoldani, amit magánlabor elemzett ki. Nagylányom vitte el az eredményeket és keresett fel több kiváló orvost magánrendelésen, az országban. Sajnos a mai napig nem találták meg betegségem. Szeretném megkérdezni Önt tüneteimet okozhatja-e gasztroenterológiai betegség. Köszönettel: Ildikó

Kedves Kérdező!
A puffadás lehet gasztroentrológiai betegség részjelensége, de az összkép, amit leirt, inkább endokrin problémára utal.
Üdvözlettel. dr. Wacha Judit

2014. 04. 08. - 10:57 ()

Tisztelt foorvosno nekem a tunetek alapján Ibs. Syndr. Allapitottak meg de van egy chron. Gyomor és nyombél hurutom is eddig kb egy eve a Lacto-protekt caps.ettem es kaptam aPangrol 25000 caps is idonkent omeprasol caps is eszek semmi normalis ennivalot nemtudok enni szeretnem tudni hogy a Protexin Ibs caps. Hasznos lenne szedni.udv.Somine Maria

Kedves Marina!
Leírása alapján a tünetei több, mint IBS. Érdemes lenne egy gasztoenterologussal megbeszélnie a teendőket. A Protexin IBS egy hasznos készítmény, de emellett esetleg egyéb kiegészítő kezelésre is szüksége lehet.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2014. 04. 06. - 15:52 ()

Tisztelt Doktor nő! Javaslatára - és saját érdekemben - szakorvosi segítséget kértem. Vérvételem volt, melyben néztek glutén érzékenységet, ami negatív lett, valamint nut.1 és nut.1 panelt, ezek eredményére még várni kell. Gyomortükrözésem is volt, melyben túlzott gyomornedv képződést és enyhe fokú nyelőcső gyulladást állapítottak, valamint enyhe rekeszsérvet is. A tükrözés során szövettani mintát is vettek a nyombélből, melyet laktóz gyorsteszttel ellenőriztek, negatív lett - ami érdekes, hiszen a tej fokozza a panaszokat. A savra kaptam Noacidot, két hét múlva kell érdeklődnöm az étel intolerancia eredmények felől. Kérdezném doktor nőtől,hogy a túlzott gyomorsav termelődése okozhatja-e a kellemetlen bélkorgásos, bélgázos panaszaimat? A további kezelés az eredmények függvénye, amennyiben nincs intolerancia a vizsgált élelmiszerekre, akkor kontaminált vékonybél szindrómára kapok kezelést (Klion és még ezen kívül 2 antibiotikum). Doktor nő szerint ez előtt nem lenne célszerű egy H2 kilégzési tesztet végezni, mielőtt antibiotikum kúrába kezdenék, ellenőrizve annak szükségességét? Várom válaszát!Köszönöm szépen a segítségét!

Kedves Kérdező!
A mintavétel valószínűleg Helicobakter kimutatásra és nem laktózre történt, a laktózterhelés vagy H2 kilégzéssel, vagy sorozat vérvétellel történik.
Ha a Helicobakter pozitiv, erre kell kétféle antibiotikum és egy savgátló gyógyszer együttes szedése, a vékonybélkontamináció vizsgálatát célszerűbb az antibiotikum elhagyását követő 3-4 hetes szünet után elvégeztetni, mert ennek a jelenlétébe az antibiotikum szedése is beleszólhat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 05. - 09:05 ()

Egy leletemet írnám le Önnek, kérem segítsen abban, hogy mit takar, mi a teendő: Nyelőcső peristaltica kissé renyhe az alsó harmadban és a cardiában a hám kp hyperasemias. A cardia 45cmnél látható állandóan 1 cmre nyitva van a hám az antrumban, foltosan hyperaemias antrumban a corpus antrum határon egy elülső falon ülő rövid nyélen ülő polypus van, diathermiás hurokkal levettük. Vérzés nincs, de utólagosan a sebterületet felmarta a sav és egy 1 cm mély sebterület keletkezett, még a kórházi benntartózkodás alatt, amelyet sikeresen megoldottak és a seb összehúzódott. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
A lelet alapján van egy gyomorhurutja, amit a sav szokott előidézni, volt egy gyomorpolypja, amit eltávolitottak, ennek helyén a leégetés kapcsán keletkezett egy kis fekély (ez így természetes!), ami rövid időn belül hegesedik, begyógyul és a nyoma sem fog látszani, és van a nyelőcsőben egy működészavar, a lazán záródó gyomorszáj miatt a gyomorsav hasi nyomásfokozódásra visszajut a nyelőcsőbe és ott kis felmaródást okozhatott. Savgátlóval mind a refluxa, mind a gyomorhurut rendezhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 04. - 15:51 ()

Tisztelt Doktornő! 20 éve Crohn beteg vagyok, javasolták,hogy szedjek mindennap brobiotikumot, de nem tudok eligazodni,hogy melyiket válasszam és milyen dózisban kell szedni. Válaszát előre is megköszönöm. Üdvözlettel: Kádár Zoltánné

Kedves Kádárné!
Amíg a bélbetegségek többségében, igy colitis ulcerosában is hatékonyak a probiotikumok, sajnos Crohn betegségben nincs egyértelmű klinikai bizonyíték a hatásosságukra.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 02. - 18:40 ()

Tisztelt Dr.NŐ. Heliko bakter fertőzést állapítottak meg. Szedhetem-e a Lepicolt és a floralivet együtt.Az antibiotikumuk mellett. Válaszát előre köszönöm. Mirjam.

Kedves Mirjam!
Az antibiotikumok és probiotikumok szedése között legalább 4 óra szünetet érdemes tartani, így szedhetők párhuzamosan.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Adataink

VitaminKosár Kft

1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
Adószám: 12359356-2-13
Telefon: +36 (1) 209-1084.
Fax: +36 (1) 209-5772.

Keresztnevem:

E-mail címem:

 

(c) 2004 – 2014. VitaminKosár Kft.
Üzletszabályzat   |   Felhasználási feltételek   |   Kapcsolat   |   Impresszum

e3 webdesign gyümölcstárhely